Menu

La Vall de Santa Bàrbara

A prop de Sant Boi, a la falda de les muntanyes de les Pedres blanques s’amaga una vall poc coneguda que és un miracle de la conservació. La seva amagada posició i la seva orografia dura han sigut els garants de la preservació d’aquest paisatge. Us presentem una excursió ideal per a passejar entre camps de cireres i boscos de pi blanc.

Fitxa Tècnica

Punt de Partida/Arribada:Masia de Santa Bàrbara, Sant Boi

Horari:  2:30h
Desnivell:  250m + / 250m -
Distancia: 10 km (circular)
Condicions: Es pot fer en qualsevol època de l’any                                                     

Dificultat:Fàcil               

Descripció de l’itinerari

1-      Comencem a caminar des del carrer de l’ eucaliptus (punt blau al mapa), seguint les indicacions que ens porten a la masia de Santa Bàrbara.  Si arribem en autobús, baixem a la parada del L78 del carrer Eusebi Güell (punt verd al mapa) i des d’allà ens dirigim al carrer de l’eucaliptus.

2-      Seguim les marques roges que ens indicaran que anem pel bon camí.  Tot seguit veurem la masia de Can Pubill i el puig del Pi de Cartró, tirem a la dreta i desprès a l’esquerra. Els camins erronis estan marcats amb una X vermella.

3-      A cinc minuts passem pel costat de la font del Catarrín.

4-      A partir d’aquest moment deixem el bosc de pi blanc i entrem en un terreny de  camps de cirerers.  Deixem una pista a la dreta i seguim per una que es troba cimentada. La pujada comença a ser forta. En aquest moment continuem per  una pista a l’esquerra.

5-      Un cop arribem a l coll de la Creu del Querol prenem un camí a la dreta, marcat amb traces vermelles i blanques. Aquest camí ens porta dalt de la creu del Pi de Cartró a 332m. Des d'aquest punt podem veure tant Sant Ramon, els camps de cireres com Sant Climent de Llobregat.

6-      Un cop aquí tindrem unes grans vistes sobre tota la Vall de Santa Barbara i Sant Boi de Llobregat.

7-      Tirem cap a un camí que surt a la dreta i que voreja la urbanització de Cesalpina.  Creuem dues pistes i continuem per un sender estret.

8-      Un cop passat un espès bosc arribem a un camí més ample envoltat per cirerers. En aquest punt podem  veure la Masia de Can Pubill i el Montbaig.  Un cop passat un monòlit d pedra amb marques grogues arribem a una pista. Girem a la dreta, desprès trobarem un encreuament, seguirem per l’esquerra i arribem a la masia de Santa Bàrbara, l'inici i final del recorregut aquesta masia té el seu orígen en el segle X i té unes arcades interiors en forma d’espiga de peix.  Actualment és un restaurant.

Curiositat!

Aquesta ruta corona el cim del Pi de Cartró, aquest topònim prové d’un pi  enorme que servia de referència als vaixells que anaven a Barcelona.  L’any 19115 un llamp va acabar amb ell.

Imatge del Pi de Cartró abans de que un llamp impactés l'any 1915.

 

 

Llegir més ...

Tocar el cel del Baix Llobregat

Una asscenció al punt més elevat de la nostra comarca

Si preguntem a algú quin és el punt més elevat del món, fàcilment respondrà l'Everest. Si després preguntem quin és el pic més alt d'Europa ens respondrà L'Elbrus o en algun cas el Monblanc. Si preguntem quina és la muntanya més alta del nostre país ens costarà trobar algú que no digui la Pica d'Estats però que passa si fem la mateixa pregunta amb la nostra comarca com a marc? Trobarem que poques persones coneixen quin és el punt més alt del Baix Llobregat. Aquest és l'Albarda Castellana. Aquí proposem un recorregut per pujar al sostre de la nostra terra méspropera.

Fitxa Tècnica

Punt de Partida/Arribada: Monestir de Montserrat (Baix Llobregat / Bages)/ Monistrol de Montserrat
Horari: 2:10h de pujada de tranquis/ 1h de baixada (des del monestir)
Desnivell: 516 m (positiu)
Distancia: 10 km (circular completa, des del monestir)
Condicions: Es pot fer en qualsevol època de l’any. A l’estiu, evitar les hores de més calor
Dificultat: Fàcil-Mitjana

Aproximació

A)Des de Monistrol: Caldrà arribar a Monistrol de Montserrat: Linia R5 de Ferrocarrils de la Generalitat.

B)Des del Monestir de Montserrat (Ruta plantejada): Caldrà Arribar a Monistrol i des d'allà pujar caminant al Monestir o bé amb el Cremallera o l'Aeri.

Descripció de l'itinerai

0' - La ruta comença des de la plaça de les cel·les del monestir de Montserrat. Pujem per les escales que hi ha al fons de la plaça i creuem el pont de la dreta seguint la ruta que ens porta en direcció Sant Benet. Ens endinsarem en el torrent de Santa Maria, sempre pujant escales de forma continuada.

30'- Arribarem al pas dels francesos, un estret pas entre dues roques inmenses on les escales agafen una verticalitat important. Aquest pas té aquest nom en record del lloc pel qual varen passar els francesos quan van envaïr la muntanya a principis del s. XIX.

1:00h- La ruta segueix més planera, passant de llarg el camí cap a la ermita de Sant Benet, i arribant al pla dels Ocells, indicat amb un monolit al bell mig.Seguim el camí, que ara si que ja va planejant pel bell mig del massís montserratí i que ens durà molt aprop del famós Cavall Bernat.

1:30h - Arribem al camí (ja asfaltat) que vé de Sant Joan. A partir d’aquí ja no té cap pèrdua. Haurem d’estar atents, però, ja que uns deu minuts abans d’arribar a la ermita de Sant Jeroni, surt a mà esquerra i fent una forta zigazaga pendent amunt un camí marcat amb colors groc i blau, que, en qüestió d’uns deu minuts, ens durà al cim més alt del Baix Llobregat, l’Albarda Castellana. L'última part de l'ascenció té alguna complicació tècnica i requereix grimpar, peró no és res no assequible per a una persona amnb una condició física normal.

Aquesta excursió es pot allargar ja sigui al principi; começant a caminar des de Monistrol o de Montserrat o bé al final, afegint la ascenció a Sant Jeroni, a 15 minuts escassos de l'Albarda Castellana.

Llegir més ...

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos