Menu

Empresonada a Grècia per intentar ajudar a un refugiat

L’activista i antiga veïna del Prat Lola Gutiérrez va ser empresonada a Grècia durant deu dies, en un intent d’ajudar un refugiat del Kurdistan a arribar a Barcelona. Aquest ja portava encallat a Grècia durant molts mesos. Intentant desbloquejar aquesta situació, els dos van ser detinguts pels cossos de seguretat grecs. Tanmateix, al cap de dos dies d’empresonament la jutgessa que porta el cas va decretar la llibertat immediata amb càrrecs, però exempta de cap tipus de fiança.

Llegir més ...

La protesta contra el projecte de Nou Teatre Artesà obliga a aprovar-lo a porta tancada

El ple del passat dimecres 14 de desembre passarà a la història per haver estat el primer del Prat de Llobregat que s’ha hagut de realitzar a porta tancada davant les protestes dels opositors al nou projecte de Teatre Artesà. Després de dues hores i mitja de soroll i crits dels manifestants, i quatre intents per reiniciar la sessió, es van veure imatges insòlites quan la policia municipal va acabar expulsant els assistents, alguns dels quals van ser arrossegats fins a fora de la sala, on van continuar protestant.

La protesta convocada per la Plataforma Aturem l’enderroc, Salvem l’Artesà en motiu del punt previst d’aprovació del Projecte Executiu del Nou Teatre Artesà, va reunir més d’un centenar de persones a la plaça de la Vila. Durant una mitja hora els concentrats van estar picant cassoles, timbals i xiulets, i van decidir pujar a les set a la sala de plens quan començava la sessió. La sala es va quedar petita i moltes persones van haver de seguir els esdeveniments des de la porta d’accès i les escales.

Un membre de la plataforma va repartir a l’inici a cadascun dels portaveus dels grups polítics les 3.686 signatures que havien presentat dos dies abans al registre de l’Ajuntament.  Semblava que el Ple anava a desenvolupar-se amb normalitat per l’inicial silenci dels manifestants, però des del moment en que es va obrir la sessió els xiulets, repic de cassoles i els crits contra l’enderroc del Centre Artesà i el nou projecte de l’Ajuntament la van fer inviable.

El portaveu d’ICV amenaça un manifestant
En un primer moment l’alcalde Lluís Tejedor va demanar als assistents que guardessin silenci i s’atenguessin a les normes d’assistència però aquests no van desistir en la protesta i, una mitja hora després d’iniciada la sessió, l’alcalde la va suspendre momentàniament i va convocar als portaveus dels partits a una sala contigua. Segons testimonis d’alguns d’ells, allà els va demanar de celebrar la sessió a les golfes de l’edifici sense públic, fet al que es van negar la majoria de partits, i llavors Tejedor va advertir-los, com faria posteriorment al públic, que si continuaven les protestes faria desallotjar la sala. Fins a dues vegades més va intentar reiniciar la sessió sense èxit.

Alguns moments de tensió es van produir davant els gestos de menyspreu d’alguns regidors d’ICV amb el públic que van derivar en insults, però en tot moment l’actitud dels manifestants va ser pacífica. En aquest sentit, des de la Plataforma han denunciat que el portaveu d’ICV Rafael Duarte es va dirigir a l’orella a un dels membres de la mateixa dient-li literalment “Vigila que sé on vius i on treballes” davant de diversos testimonis.

En els moments en que la sessió va ser suspesa des de la Plataforma van aprofitar per llegir el manifest pel qual han rebut 3.686 suports que demana l’aturada del projecte, en suposar l’enderroc de l’actual edifici modernista de 1919, realitzar obres de rehabilitació i fer un procés participatiu obert a la ciutadania per decidir el futur de l’espai.

La policia expulsa els assistents
Unes dues hores després d’inicar-se la protesta va aparèixer el cap de la polícia municipal Ramon Dosaigues que es va dirigir al públic per demanar-los que desistissin la seva actitud o es veuria obligat a expulsar-los. Finalment, aquesta va ser la decisió davant la continuació dels crits i sorolls. Una desena d’agents va anar comminant a cadascuna de les persones a abandonar la sala, la negativa de la majoria va suposar que fossin forçats a anar fins a la

porta, uns caminant, alguns agafats a la pròpia cadira i d’altres arrossegats pel terra, mentre retreien als agents que estaven comenten un acte il·legal perquè aquell era un espai públic i tenien dret a ser-hi si no s’havia suspés la sessió. Tot i alguns moments de tensió per la situació, en cap moment es va produir cap incident per part dels manifestants, i les dotacions de mossos d’esquadra que esperaven als carrers adjacents no van haver d’intervenir.

Sessió a porta tancada i aprovació del Projecte
Dues hores i mitjà després es va reprendre el ple a porta tancada, els regidors d’ERC i CDC van decidir abandonar la sala en protesta per l’expulsió del públic. El projecte executiu del Nou Teatre Artesà va ser aprovat amb els vots de l’equip de govern (ICV-PSC) i el suport dels grups de PP i Ciutadans. En contra van votar Se Puede El Prat, Guanyem i els dos regidors no adscrits. ERC i CDC que havien abandonat el Ple també es declaren contraris al mateix.

El projecte guanyador “Històries” de l’equip d’arquitectes Bosch-Forgas ha costat 726.000 euros, les obres es preveuen iniciar cap a la primavera de l’any vinent amb una duració d’uns 18 mesos i un cost d’uns 13 milions d’euros. Ahir mateix l’Ajuntament del Prat va iniciar la licitació del contracte que es resoldrà en els propers mesos. L’edifici actual serà enderrocat, desapareixent de l’interior la ferradura italiana, les llotges i les voltes catalanes del sostre, i el nou teatre construït canviarà totalment el seu aspecte amb una caixa escènica de 21 metres d’alçada, mantenint-se únicament parts de la façana, fet que es considera un “atemptat patrimonial” des de la Plataforma.

Membres de la mateixa es felicitaven per la protesta i declaraven que “el projecte s’ha aprovat igual que es va planejar: a porta tancada.” A la vegada, insisteixen que en els propers mesos seguiran la lluita i continuaran organitzant-se en assemblees veïnals per fer front a l’enderroc. Demà dissabte 17 de desembre farà un any de la constitució de la Plataforma en una assemblea a les golfes de l’Artesà amb més d’una setantena d’assistents.

Llegir més ...

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos