Menu

Procés participatiu sobre concurs la recollida de residus i la neteja

L’ajuntament del Prat ha posat en marxa un procés de participació sobre residus i neteja, per tal de tenir en compte l’opinió ciutadana de cara al proper concurs públic quan finalitzi l’actual.

Es tracta d’un procés participatiu, telemàtic o presencial, en què s’omple un formulari amb una sèrie d’ítems. Es demana la valoració de diferents aspectes dels serveis, com per exemple el soroll, l’estat de la neteja, si hi ha suficients contenidors, i la persona que contesta ha de marcar una graduació de la seva satisfacció. També hi ha un espai per a escriure aportacions. Les valoracions es limiten a la localització concreta que s’indiqui. No hi ha, doncs, l’opció de valorar el conjunt del municipi ni mostrar les preferències sobre els diferents models de neteja o recollida de residus. Tampoc s’entra en la vessant econòmica.

A diferència d’altres processos participatius municipals, manca la difusió d’informació explicativa del servei públic, com per exemple una diagnosi o la formulació d’objectius a assolir. L’ajuntament externalitza aquests serveis a empreses privades, i no es detalla de quina manera es tindran en compte els resultats de la participació ciutadana. Cal tenir en compte que la normativa de contractació pública prima el criteri del menor cost econòmic per sobre d’altres condicions.

La prestació privada dels serveis de neteja i recollida de residus és un mercat oligopolístic sovint denunciat per manca de transparència. La concessió al Prat de Llobregat actualment la té Urbaser, per uns 8 milions d’euros. Aquesta va ser una de les empreses multades per la Comissió nacional dels mercats i la competència per haver pactat per a repartir-se les licitacions públiques i clients privats. Segons un estudi del Tribunal de comptes, la privatització de la recollida d’escombraries té un sobrecost mitjà en comparació a la prestació directa del 27%, i en el cas de la neteja, d’un 71%.

Tornar al principi

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos