Menu

Sorollosa protesta contra l’enderroc de l’Artesà

L’equip de govern es queda sol amb el PP recolzant el seu projecte

Puntualment a les 18.30 desenes de persones van començar a repicar les cassoles a la Plaça de la Vila seguint la convocatòria de la Plataforma Aturem l’enderroc, Salvem l’Artesà, que va aconseguir ajuntar prop de 200 persones. La cassolada, que es va fer coincidint amb la celebració del darrer Ple de l’actual curs, es va allargar fins prop d’una hora i va obligar en els primers moments del Ple a pujar el volum dels micròfons davant les queixes del públic pel to inaudible dels polítics.

La concentració que ocupava prop de la meitat de la plaça va reunir gent molt diversa i de totes les edats, amb una especial presència de veïns dels carrers més adjacents al Centre Artesà. En el moment en què el ple s’iniciava a dins del consistori, a la plaça membres de la plataforma van procedir, megàfon en mà, a fer la lectura de la moció que presentaven a la sessió amb l’objectiu d’aturar el projecte impulsat per l’equip de govern i iniciar un procés participatiu per decidir el futur de l’espai, la qual ja ha aconseguit un total de 3.155 adhesions.
 

Moció al darrer punt

A dins de la sala de plens la lectura de la moció es va fer esperar molt més i va ser relegada al darrer punt de l’ordre del dia, unes dues hores després d’haver començat la sessió. Un membre de la plataforma va donar lectura a la mateixa on denunciaven que “la premissa de la necessitat de l’enderroc de l’Artesà és falsa” i acusaven al consistori de “desinformar a la població” en aquest punt amb l’ocultació intencionada, incloent-hi als arquitectes que havien pres part en el concurs, de la possibilitat de rehabilitació de l’espai que contemplen els informes. A la vegada van definir el jurat que va decidir el projecte guanyador de “subjectiu i partidista” en tenir 10 membres de 16 relacionats amb l’Ajuntament, defensant, a més, que la decisió sobre “un equipament de propietat municipal i unes obres amb diners públics” no podia “reduir-se a 16 persones”.

El punt més sorprenent de la moció va ser la inclusió a la mateixa de l’apartat referent a la participació ciutadana que apareixia al programa polític amb què ICV-EUIA va guanyar les eleccions de maig de 2015 al Prat, i que des de la plataforma van dir defensar íntegrament, comminant-los a aplicar “el que diu el vostre propi programa electoral” en el cas de l’Artesà. També s’instava a tots els grups a votar en el mateix sentit que ho van fer a l’Ajuntament de Barcelona en relació amb la iniciativa de la Plataforma Recuperem l’Arnau per la recuperació del teatre que es farà en “un procés participatiu entre veïns, professionals i experts” en ser aprovada per unanimitat per tots els grups polítics amb només 200 signatures. “Estem demanant el mateix amb més de 3.000 adhesions” lamentaven.

“ICV-EUIA vota en contra del seu programa”

La moció que es resumia en els punts d’aturar l’actual projecte “Històries”, rehabilitar l’espai per evitar la seva degradació i impulsar un procés participatiu real entre la població, no va prosperar en votar-la en contra l’equip de govern de PSC i ICV-EUiA, amb el suport del PP. Per la seva banda van votar a favor de les reivindicacions de la plataforma ERC, CDC, Guanyem i els regidors no adscrits, José López Castro i Norman Muñoz, mentre que Ciutadans i Se Puede es van abstenir, en aquest darrer cas provocant entre el públic alguns retrets i xiulets.

Membres de la Plataforma, posteriorment al Ple, treien importància a aquesta derrota adduint que era esperable en entrar dins de la “lògica partidista” i afirmaven que l’objectiu era “visibilitzar el conflicte al carrer i les institucions” i “evidenciar les incoherències d’ICV-EUiA que és capaç de votar en contra del seu programa” i d’altres “més inesperades que s’abstenen quan s’estan demanant processos participatius que diuen defensar”, referint-se a l’abstenció de Se Puede. En els pròxims dies afirmen que “desmuntaran el discurs carregat de mentides” de la regidora d’urbanisme Alba Bou, que es va encarregar de defensar la postura del grup d’ICV-EUiA, lamentant no haver tingut dret a rèplica al Ple per fer-ho en aquell moment.

 

Tornar al principi

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos