Menu

El Prat i el seu entorn: un futur que ha de passar per una obligada reconciliació

Les ferides del Pla Delta no han estat segellades i les pors del monstre Eurovegas no han estat encara enterrades. El Prat i el Delta del Llobregat continuen veient minvats els seus espais naturals, la preservació futura dels quals sols pot passar per una concòrdia entre tots els agents. A falta d’obres faraòniques que posin contra les cordes el medi són les petites accions les que estan provocant el retrocés de l’ecosistema deltaic.

 


De Pla Delta al Pla Delta 2

Les ferides del Pla Delta no han estat segellades i les pors del monstre Eurovegas no han estat encara enterrades. El Prat i el Delta del Llobregat continuen veient minvats els seus espais naturals, la preservació futura dels quals sols pot passar per una concòrdia entre tots els agents. A falta d’obres faraòniques que posin contra les cordes el medi són les petites accions les que estan provocant el retrocés de l’ecosistema deltaic.

El fantasma d’Eurovegas encara ben present
El Parc Agrari sols té una protecció urbanística. El seu règim de protecció ve definit pel Pla Especial del Parc aprovat el 2004 però amb uns nivells de protecció mediambientals per res comparables amb els d’un Parc Natural. El règim de protecció urbanística és fàcil de fer i de desfer, com per exemple, poques traves al respecte que es van plantejar quan el projecte Eurovegas va ser quelcom més que una possibilitat. Els grups ecologistes reclamen que hi hagi una consolidació específica i un marc legislatiu propi pel Parc Agrari, i demanen la inclusió dels seus terrenys dins de la Xarxa Natura 2000. La protecció de la qual gaudeix actualment fa que en qualsevol moment es pugui modificar o revocar per quan sorgeixi algun projecte nou.
El gran temor és el que en un futur es plantegi un nou projecte Eurovegas, fet que sembla totalment factible. Primer des d’un punt de vista legislatiu, ja que no hi ha cap normativa que ho prohibeixi, i després perquè queda clar que molts municipis dels quals conformen el Delta del Llobregat busquen aquesta sèrie de projectes que els poden reportar vots amb les promeses de llocs de treball. D’aquest Eurovegas fallit moltes veus veuen el sorgiment de les cinc àrees del PDU del Delta del Llobregat.

Agricultura, alguna visió de futur?
La relació del territori amb el futur agrícola és una incògnita absoluta. Les institucions mai s’han mostrat massa interessades en el seu manteniment, sovint han usat l’agricultura com a una qüestió folklòrica i estètica i no s’ha vist des del seu potencial econòmic, social i de vertebració del territori. Mentre que els ajuntaments no cessen en la cimentació i construcció d’espais agraris es generen programes que sobre la bondat i potencial dels productes de proximitat. El que sembla una contradicció en tota regla veient el decreixement incessant de les mujades conreades.

L’especulació que no marxa
L’especulació urbanística que ens ha portat a la darrera crisi econòmica que hem sofert tampoc no ha passat de llarg del Prat. Durant els anys de bonança econòmica, l’ajuntament del Prat va escampar per les seves xarxes de difusió les bondats de les dues Àrees Residencials Estratègiques: L’Eixample Nord i l’Eixample Sud així com la construcció d’infraestructures mai vistes com la estació intermodal. Amb la crisi no se n’ha sentit res del Prat Nord a falta d’una reactivació del mercat immobiliari per veure la superfície urbana del Prat estenent-se fins a l’autopista C-32. Per contra, les requalificacions i construccions a l’Eixample Sud han tirat endavant tot i que aquests són els pocs espais que actualment podrien ser reserva de terra agrícola, fet que evidencia el poc compromís institucional amb la producció agrària malgrat les campanyes, com per exemple la del foment de l’l’Slow-Food.


Les petites agressions, un perill invisible
Moltes de les agressions que actualment afecten el Delta del Llobregat són menys visibles per les persones i bàsicament les duen a terme les institucions municipals. Aquestes, al no ser mediàtiques, passen sense publicitat i són molt més difícils de percebre. Un exemple d’aquest tipus d’actuacions és les obres del camí de la Platja, que en la seva última actuació se n’ha ampliat el carril bici. Aquesta actuació, minúscula a priori, també genera un impacte en la ja molt malmesa àrea de l’ecosistema de dunes litorals.

Un futur de millora de la protecció de la xarxa de zones humides
Una de les possibles millores que es podrien veure en els pròxims temps seria un canvi en la legislació que afecta les zones humides. Aquesta millora i protecció especial la contemplava el Pla Delta com a compensació per la destrucció d’ecosistemes com el de l’antiga llera del riu. Tot i no estar aprovada encara, la seva probable aprovació suposarà un blindatge de les zones humides encara existents.

 

 

 

Més en aquesta categoria: « Tercer incident a PlastiVerd
Tornar al principi

Seccions

Notícies

Sobre el projecte

Segueix-nos